Supamala: Hotpot <a href="https://gorgeousbrides.net/no/bulgarske-bruder/">Nettlenke</a> Gaya Szechuan Fresh Dari Asia!

Siapa sini peminat hotpot? Supamala hadir membawa gaya hotpot Szechuan daripada China untuk memuaskan nafsu makanan korang tau. Mereka menawarkan pelbagai hidangan melazatkan dengan ruang makan mewah dan selesa. Siap muslim friendly lagi pulak tu!

Terletak dalam Sunway Pyramid berdekatan dengan Sushi Jiro. Supamala baru sahaja membuka pintu untuk menerima peminat hotpot mencuba gaya masakan yang jarang kita dapat cuba tau.

Gaya masakan Szechuan bukan nama unik sahaja. Ini merupakan salah satu daripada beratus gaya masakan yang ada di China yang memberi fokus kepada tahap kepedasan tau. Haa.. siapa yang suka makan pedas memang wajib cuba.

Selain itu, memandangkan hotpot pun tengah prominent dan min dah tulis bagaimana cara nak menikmatinya dekat korang. Tak salah kita nak hadiahkan diri setelah penat berkerja menikmati makanan melazatkan seperti ini.

Mulut korang dah mula berair belum membayangi hirisan daging dimasak dengan sup pedas? Baca sampai habis untuk tahu apa yang better dekat Supamala!

Masakan Gaya Szechuan Dari Barat Daya Asia

Kalau korang nak tahu, China merupakan sebuah negara yang cukup besar dan mempunyai budaya masakan sungguh mendalam. Hampir setiap wilayah di Asia mempunyai gaya masakan sendiri menggunakan resipi terhasil daripada kawasan itu.

Szechuan merupakan salah satu wilayah Asia yang terkenal. Wilayah ini terkenal dengan gaya masakannya yang menggunakan rasa pedas terhasil daripada lada Sichuan. Kalau korang berjalan di wilayah ini, lada Sichuan akan digunakan hampir semua kedai.

Cuma pedasnya sedikit berbeza daripada pedas yang kita biasa. Tahap kepedasan mereka lebih tinggi dan mempunyai rasa rempah yang dapat menyengat lidah kita sehingga kebas tau! Ia merupakan pengalaman yang cukup unik untuk korang cuba buat kali pertama.

Seterusnya, masakan Szechuan pula boleh dibahagikan kepada tiga jenis iaitu Shanghe Gang, Xiahe Gang dan Xiaohe Group. Setiap jenis mempunyai ciri tersendiri dapat membezakan antara satu sama lain.

Yang pertama fokus menggunakan bahan segar dengan rasa ringan. Kedua pula, banyak menggunakan daging dan sayur yang diawet mempunyai profile rasa mendalam kuat. Ketiga pula, banyak menggunakan garam dan bahan masin ditambah dengan rasa pedasnya!’

Fokus Supamala pula menyediakan Szechuan hotpot secara tradisional dengan menggunakan biji lada Sichuan untuk menghasilkan sensasi kebas dekat lidah korang!

Pedas Sehingga Boleh Kebas Lidah Korang!

Takutnya nak makan pedas nanti boleh sakit perut! Haa.. sebenarnya rasa pedas Sichuan sangat berbeza daripada pedas yang kita biasa. Rasa sitrus dan kebas hanya wujud apabila lada Sichuan digunakan tau.

Menurut Supamala, Sichuan Hot-pot (juga dikenali sebagai Mala) telah wujud sejak kurun ke -19 di China. Mala telah mendapat perhatian daripada penduduk Malaysia yang menyukai rasa pedas yang kuat dalam masakan.

Rasa pedas menyengat Mala digabungkan dengan kepedasan masakan Malaysia pasti dapat mencipta pengalaman yang menyeronokkan. Selain itu, dekat Supamala korang boleh pilih satu, dua atau cuatro jenis sup untuk satu meja.

Pilihan sup yang ada? Pilih antara Szechuan Butter Mala, Collagen Poultry, Signature Thai Tomyum, Japanese Sukiyaki dan Golden Scorching and you may Hot untuk masak makanan korang jadi lagi menyelerakan.

Eating plan yang ada pula pun memang memuaskan. Necessary protein yang ada yahoo dan itik salai sudah cukup untuk membuka selera makan kita kan? Nak makanan laut macam sotong, udang dan scallop pun ada.

minute pernah pesan! Hotpot takkan rasa lengakp kalau kita tak cipta sos cicah sendiri. Supamala menyediakan satu meja khas untuk korang hasilkan resipi sos mengikut hati.

Supamala Menyediakan Ruang Makan Macam Korang Seorang Raja

Selain daripada menikmati makanan yang memuaskan, Supamala juga mengambil berat tentang keselesaan korang ketika tengah asyik makan itu. Langkah masuk sahaja ke dalam restoran mereka korang dapat lihat konsep yang cukup menakjubkan.

Reka bentuk dalaman dibina sehingga menelan kos RM3 juta menampilkan pelbagai motif China dan Malaysia bergabung menjadi satu. Ilustrasi seni tradisional China and taiwan, motif beca, penggunaan ratan pasti menarik perhatian korang.

Selain itu, persekitaran makanan pula dicipta dengan penuh keselesaan supaya korang dapat menikmati hotpot dengan suasana yang cukup tenang. Kalau korang nak bawa satu keluarga besar datang makan jangan risau.

Sebab Supamala ada bilik khas VIP untuk makan bersama keluarga dengan penuh privasi. Ruang makan dibina untuk memberikan korang pengalaman macam seorang Maharaja ketika zaman kesultanan.